Какво представлява процедурата

Подмладяването с IPL (Интензивна пулсова светлина) е светлинна терапия, която има за цел да възстанови състоянието на кожата, влошено в следствие на вредни слънчеви лъчи (фотостареене), кафяви петна, обезцветяване (дисколорация), спукани капиляри, лунички, фини бръчици и розацея. По време на процедурата светлина със специфична дължина на вълната се фокусира върху третираните участъци на кожата. В най-общи линии, така подадена, тя се абсорбира селективно от меланина (кафявите петна) и хемоглобина (капилярните съдове) и загрява само проблемните клетки, като оставя заобикалящата ги кожа незасегната. IPL фотопомладяването е изключително безопасна процедура, която може да подобри състоянието на кожата на лицето, шията, деколтето и ръцете.

Преди процедурата

  • Използвайте слънцезащитен продукт със широк спектър на действие
  • Избягвайте излагането на силно слънце 3 седмици преди процедурата
  • Някои лекарства могат да повишат фоточувствителността и може да се наложи временно да се прекрати употребата им. Споделете с дерматолога си, ако приемате лекарства по предписание.
  • Процедурата е противопоказана при следните състояния/заболявания: бременност, порфирия, припадъци, епилепсия, Лупус, проблеми с намаляване на железните депа в организма, прием на лекарства, които не позволяват излагане на слънце.

Информация

Брой процедури. Обикновено се прави серия от 3 процедури с интервал от 4 седмици между тях, но дерматологът Ви може да Ви препоръча между 1 и 5 процедури според Вашия случай.

Дискомфорт. Процедурата не е толкова нетърпима, но по-чуствителните към болка пациети могат да помолят за обезболяващ крем, който се нанася около 20-40  минути преди процедурата. Предупредете лекаря, че желаете такъв крем още когато си запазвате час.

Възстановяване и странични ефекти. Възстановителният период след фотоподмладяването с IPL е изключително кратък и пациентите се връщат към ежедневните си дейности почти непосредствено след процедурата. Кафявите петна, ако е имало такива, ще потъмнеят и ще се излющят след около 5 дни, ако са били по лицето, а при всички останали участъци от тялото – до максимум 3 седмици. Пациенти, които са страдали от постоянно зачервяване по кожата, разширени кръвоносни съдове и розацея, могат да получат зачервяване за следващите няколко дни след третирането. Има малка вероятност и от временно или перманентно обезкосмяване, ако участъка, върху който се е работило се намира на брадата или мустаците при мъжете. Третиране на места с перманентен грим може да се окаже изключително болезнено и да промени цвета му. При пациентите със слънчев загар рискът от комликации е завишен, затова внимателно планирайте процедурата си за IPL фотоподмладяване